Pengenalan

PCB atau papan litar bercetak adalah blok binaan sistem elektronik yang kompleks. Pada kebiasaannya, ia terdiri daripada jalur konduktif (diperbuat daripada tembaga) dan pad yang membawa arus voltan tinggi dan kuasa voltan rendah. Terdapat banyak faedah untuk mereka bentuk PCB kita sendiri. Langkah reka bentuk adalah mudah, dan lebih mudah untuk diikuti dengan merujuk kepada satu projek dari awal hingga akhir.

Anda juga akan memahami dengan tentang reka bentuk anda dengan lebih baik dan tidak perlu bergantung pada pandangan orang lain tentang hasil rekaan anda. Jika anda perlukan bantuan untuk mereka bentuk papan litar bercetak, teruskan membaca bagi mengetahui beberapa garis panduan yang sangat berguna!

Mengapa Anda Memerlukan Papan Litar Bercetak?

Papan litar bercetak adalah tulang belakang kepada sistem elektronik. Ia mempunyai jalur konduktif yang kompleks bagi membawa isyarat voltan tinggi serta kuasa voltan rendah. Terdapat banyak faedah untuk anda mereka bentuk dan membuat PCB anda sendiri.

Antara faedah menggunakan PCB adalah:

  • Komponen yang tetap (tidak bergerak / berganjak).
  • Kurang risiko litar pintas.
  • Saiz yang padat dan menjimatkan wayar.
  • Boleh diharap.
  • Tiada / sedikit hingar elektrik (electric noise).

Proses Asas Reka Bentuk

Proses reka bentuk papan litar bercetak tidak jauh bezanya daripada mana-mana projek lain. Langkah pertama untuk mereka bentuk PCB ialah membuat keputusan tentang apakah kegunaan PCB tersebut. Perlu diingat bahawa papan litar cetak anda (PCB yang sama) boleh digunakan untuk pelbagai projek, jadi penting untuk memikirkan tujuan sebelum perkara lain.

Sebaik sahaja anda mengetahui perkara apa yang perlu dilakukan oleh PCB tersebut, anda boleh mula memikirkan bagaimana litar anda akan berfungsi. Anda juga perlu memastikan terdapat ruang yang cukup pada papan untuk semua bahagian litar anda- ingat, saiz adalah tersangat penting! Seterusnya, anda perlu memetakan litar anda (schematic) dan mengesahkan bahawa tiada garis bertindih atau bersilang. Setelah semuanya disahkan berfungsi dengan betul, anda sudah bersedia untuk menghantar reka bentuk anda untuk dijadikan PCB!

Apakah yang perlu ada pada Papan Litar Bercetak anda?

PCB biasanya terdiri daripada jalur pengalir dan pad yang membawa arus voltan tinggi serta kuasa voltan rendah. Ia juga boleh menjadi satu siri jalur tembaga, corak dan lubang (vias) pada papan tersebut. Tidak kira bagaimana bentuk papan anda, penting untuk anda mengetahui apa (komponen) yang perlu dimasukkan ke dalamnya. Ini akan membantu anda untuk mereka bentuk papan dengan lebih tepat dan menyiapkannya dalam masa yang singkat.

Terdapat dua perkara yang harus sentiasa ada dalam litar anda: jalur bekalan kuasa (power) dan isyarat. Jalur isyarat digunakan untuk menyambung bahagian PCB yang berlainan manakala jalur kuasa diperlukan untuk menghidupkan mana-mana komponen pada papan. Jika terdapat sebarang ciri lain yang anda ingin sertakan pada PCB anda, maka pastikan terdapat banyak ruang untuknya juga!

Mereka Bentuk Papan Litar


Mereka bentuk PCB boleh kelihatan sangat sukar pada mulanya. Tetapi, dengan sedikit kesabaran dan bimbingan, anda boleh belajar melakukannya!

Mereka bentuk papan litar adalah lebih mudah daripada kaedah reka bentuk lain. Ini kerana anda hanya mereka bentuk di satu bahagian pada satu masa. Anda tidak seharusnya keliru dengan bilangan wayar dan pad pada reka bentuk anda. Ini bukan sesuatu yang anda perlu risaukan terlalu banyak pada peringkat permulaan menghasilkan reka bentuk anda. Perkara yang penting ialah membiasakan diri dengan perisian (software) yang digunakan supaya anda boleh mula mencari komponen yang diperlukan oleh reka bentuk anda dengan mudah.

Beberapa garis panduan berguna untuk mereka bentuk papan litar bercetak:

1) Buat gambar rajah skema dari mula; ini akan membantu anda menyelesaikan masalah di peringkat kemudian dalam proses mereka bentuk. Pastikan anda meletakkan label pada semua masukkan (input) dan keluaran (output) dengan jelas supaya anda tahu ke mana segala-galanya perlu diletakkan. Ini juga akan membantu anda apabila tiba masanya untuk memetakan reka bentuk anda kerana ia memberi anda gambaran tentang bilangan terminal yang diperlukan dan di mana ia harus diletakkan pada PCB.

2) Pelajari tentang amalan standard untuk memetakan PCB atau rujuk kepada jurutera atau pereka bentuk yang berpengalaman sebelum anda memulakan kerja pada projek anda sendiri. Ia mungkin berbeza-beza bergantung pada komponen yang anda gunakan dalam reka bentuk anda, tetapi ia adalah garis panduan umum yang baik untuk bermula.

3) Pesan mana-mana komponen serta sebarang alatan atau peralatan khusus yang anda perlukan sebelum memulakan proses mereka bentuk. Anda pasti ingin mengurangkan masa menunggu di antara waktu memesan peralatan serta komponen dan waktu sebenar memulakan kerja pada projek anda.

Perkara yang perlu diambil perhatian

Apabila mereka bentuk papan litar bercetak, terdapat beberapa pertimbangan yang perlu diingat. Yang pertama ialah papan perlu direka bentuk mengikut standard IPC 6012. Pertimbangan kedua ialah ia perlu direka bentuk dengan mengambil kira isyarat voltan tinggi dan kuasa voltan rendah. Ketiga, anda perlu menentukan berapa banyak lapisan yang perlu ada pada papan dan berapa banyak lapisan tembaga yang sepatutnya ada. Keempat, anda perlu menentukan sama ada anda mahu reka bentuk anda menjadi satu muka atau dua muka dan akhirnya, anda perlu memutuskan saiz papan anda.

Perkara terakhir yang amat penting untuk yang baru bermula, anda mungkin tidak menyedari kepentingan memilih antara unit ukuran metrik dan imperial apabila meletakkan papan anda. Seberapa besar litar bercetak anda perlu? Soalan ini boleh membantu anda membuat keputusan.

Kesimpulan

Mereka bentuk PCB mungkin kelihatan seperti tugas yang sukar, tetapi ia tidak sesukar yang mungkin anda perhatikan. Dengan peralatan yang betul, sedikit pengetahuan, dan banyak kesabaran, sesiapa sahaja boleh mereka bentuk PCB.

Tetapi semuanya bergantung pada apa yang anda perlukan. Jika anda mereka bentuk papan litar khas untuk perniagaan anda, anda perlu mempertimbangkan perkara seperti bilangan pin, kapasiti untuk penghantaran data dan jumlah voltan yang akan dibawa oleh papan litar. Zaytech Solutions boleh juga membantu anda dalam mereka bentuk PCB anda. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut.

Jika anda mereka bentuk papan litar untuk projek hobi, sebaliknya, anda tidak perlu memikirkan perkara ini. Tetapi anda mungkin mahu memasukkan lebih banyak ciri seperti masukkan (input) dan keluaran (output) untuk menjadikan projek anda lebih interaktif.

Tidak kira apa keperluan anda, kami berharap panduan untuk anda bermula mereka bentuk papan litar bercetak ini telah memberi anda beberapa petua yang berguna.

Share this post